bloggportalen

14392

Bloggportalen

Här presenterar Ödeshögs församling något som händer i vår verksamhet. Det kan vara en betraktelse, en krönika, en berättelse eller ett reportage. Men i alla fall något som har anknytning till vår ort, vår församling och vår tro.

torsdag 23 augusti 2007

Nu får barnen i Kamuthi vatten!


Förutom att övervara Priyas bröllop besökte vi - Astrid, Ingegerd o Sven Alberius skolan och skolhemmet i Kamuthi. Sedan två år har vi arbetet i Ödeshögs församling med att stödja verksamheten här. Ett av de stora problemen har varit vattenförsörjningen. Grundvattnet är något salt eftersom havet finns så nära. Dricksvattnet har fått köpas till stora kostnader.

Men nu har nya ledningar med kommunalt vatten och tankar för förvaring kunnat installeras tack vare våra insamlade pengar.
Tack alla ni enskilda som bidraget och tack till syföreningar, Soroptimistklubben mfl organisationer som så helhjärtat har arbetat för att barnen ska få få tjänligt vatten!













Skolan startades en gång av Svenska kyrkans Mission och länge fanns här svenska missionärer. Idag är den evangelisk-lutherska kyrkan i TamilNadu huvudman. TELC som den kallas i vardagslag är alltså en dotterkyrka till vår svenska. Idag är den helt självständig och Svenska kyrkan har inga missionärer kvar.
Tyvärr slits denna kyrka nästan sönder av svårigheter i ledningen. Det gör att församlingar och institutioner är mycket utlämnade - men samtidigt finns på den lokala nivån många eldsjälar och djupt engagerade människor som trots svårigheter kämpar frimodigt för att sprida evangelium, kunskap och rättvisa.
Lärarna i Kamuthi är sådana rättskaffens kvinnor som i hårt motstånd driver en linje de tror på, och som oförtrutet kämpar för fattiga barns möjligheter till utbildning och en framtid.
De arbetar med fasthet och ordning, här lär sig barnen hyfs och uppförande. Men det finns alltid värme, kärlek och omsorg. Varje barn är sett och kallat vid namn.
Man arbetar mycket med att förnya pedagogiken. Den anpassas efter barnens utvecklingsnivå och är inriktad på att lära dem söka kunskap, våga stå inför grupp, kunna uttrycka sig... förutom att de ska ha god kunskap i av läroplanen fastställda ämnen.
Nytt för i år är att man för de äldsta barnen börjat arbeta med problembaserat inlärande och utifrån basgrupper.
Men det finns ännu mycket att göra, så vårt arbete fortsätter. Det finns inte en enda dator på skolan, vilket idag börjar bli en allvarlig brist i barnens utbildning.
Byggnader behöver repareras, bl a lärarbostäderna.
Jag kommer att återkomma med mer information om dessa behov och om hur vår insamling fortsätter.
Ingegerd Alberius

























Inga kommentarer: