bloggportalen

14392

Bloggportalen

Här presenterar Ödeshögs församling något som händer i vår verksamhet. Det kan vara en betraktelse, en krönika, en berättelse eller ett reportage. Men i alla fall något som har anknytning till vår ort, vår församling och vår tro.

torsdag 19 juli 2007

Hållbar miljö.

De senaste veckorna har vi drabbats av mycket regn och naturen har ytterligare en gång visat dess krafter. Många människor i våra bygder har drabbats hårt av översvämningarna. Våra tankar går till dem. Stora insatser har också gjorts för att på alla sätt försöka minska skadorna så mycket som möjligt. Här har privatpersoner, räddningstjänst, hemvärn m.fl. gjort stora och uppoffrande insatser.
Vädret har de senaste åren förändrats. Det verkar som om årstiderna inte är lika tydliga numera och det extrema i vädret som torka och översvämningar verkar förekomma mer än tidigare.
Beror dessa översvämningar på klimatförändringen eller är det andra orsaker som just nu gör att vårt klimat förändras? Det vet vi ju inte säkert men FN har tillsatt en grupp med världens bästa experter. De har publicerat olika rapporter om klimatfrågan som visar att det är stora klimatförändringar på gång och att det är människan som påverkar dessa mest. Det viktigaste är nu att arbetet med en bättre internationell miljö fortsätter genom arbete i FN så att alla länder bidrar med vad de kan göra för att vår miljö ska förbättras. Även om vi gör miljöåtgärder lokalt så hjälper ju inte bara detta utan mycket av vad som försämrar vår miljö kommer oftast långt bort ifrån.
Vi ska ju ändå dra vårt strå till stacken genom att i det lilla göra saker som bidrar till en bättre miljö. Här kan vi genom att tänka mer på hur vi beter oss göra saker som är mer miljöriktiga. På alla områden finns det idag möjlighet att välja miljövänligare alternativ. Oftast kan det innebära enkla saker som att köpa miljövänligare produkter eller att effektiviserar vår energianvändning genom att t.ex. att köra på rätt sätt. Gör vi små saker lokalt så blir det stora saker globalt och kan få de som verkligen förstör vår miljö att ändra sina beteenden.
Jorden är ju vårt enda hem.

Michael Cornell

Inga kommentarer: